Psychische klachten zorgpersoneel neemt flink toe

Geschreven door Redactie

Steeds meer medewerkers uit de zorg ontvangen psychische zorg. In de afgelopen vier jaar gaat het om een stijging van 40 procent, meldt Trouw. 

Het ledencollectief voor zorgmedewerkers IZZ heeft de gegevens van 210.000 medewerkers in de zorg bij 385 instellingen geanalyseerd. Van de medewerkers ontving bijna 7 procent in 2018 psychische zorg. In 2014 was dat nog maar 4,7 procent.

"De 'enorme stijging' is onder meer te danken aan de personeelstekorten in de zorg", zegt Anouk van Arve van IZZ in gesprek met Trouw. Hierbij wijst ze op de stijging van de werkdruk.

Trouw meldt dat vooral personen onder de 25 jaar last hebben van psychische klachten. Vorig jaar ging het om één op de tien. Jongeren die werkzaam zijn in de langdurige zorg, ontvangen vaker psychische zorg. Het gaat hierbij om 13 procent. Van Arve zegt steeds meer verhalen te horen van jongeren die op hun eerste werkdag al veel verantwoordelijkheid krijgen. Ze zijn zo bijvoorbeeld in hun eentje verantwoordelijk voor een hele afdeling in het verpleeghuis.