Rechtbank doet uitspraak over afschot herten

De rechtbank in Lelystad maakt maandagochtend om 11 uur bekend of de herten in de Oostvaardersplassen mogen worden doodgeschoten. 

Als de rechtbank daar toestemming voor geeft, krijgen 1.800 herten binnen 3 maanden de kogel.

Vijf natuur- en dierenorganisaties zijn daar fel op tegen en hopen dat de rechter een stokje steekt voor dit plan van de provincie Flevoland. Die wil het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen drastisch naar beneden brengen om massale sterfte in de winter te voorkomen.

Om dat te bereiken, wordt een deel van de konikpaarden gevangen en verhuisd, maar bij de herten zou dat niet mogelijk zijn. Daarom wil het provinciebestuur de dieren laten afschieten door Staatsbosbeheer. Als de rechtbank vandaag groen licht geeft, gaan de jagers zo snel mogelijk het gebied in. 

Discussie gaat nog verder

De uitspraak van de rechter van vandaag betekent nog niet dat er een einde komt aan de discussie over de Oostvaardersplassen. De natuur- en dierenorganisaties hebben namelijk nog meer rechtszaken aangekondigd om de plannen van de provincie tegen te houden. 

Daarnaast hebben verschillende organisaties aangekondigd maandagochtend voor de rechtbank te demonstreren.

Onze Ambassadeurs