Geluidscherm Buitenring Almere voltooid

Geschreven door Redactie

De provincie heeft in de afgelopen twee maanden langs de Buitenring in Almere ter hoogte van de Bouwmeesterbuurt een nieuw geluidscherm gebouwd.

Het geluidscherm is gerealiseerd in samenwerking met de gemeente Almere en de direct omwonenden. En heeft uiteindelijk geleid tot een geluidsscherm dat grotendeels een groen karakter heeft en daarmee mooi aansluit bij de directe omgeving. Met de aanleg van het geluidscherm wordt de geluidbelasting van veel woningen verlaagd met 5 dB. Hiermee wordt weer voldaan aan de hoogte van de geluidbelasting zoals die bij de bouw van de woningen vanaf 1986 was voorzien.

Afstemming met omwonenden

Samen met de bewoners is veel afstemming geweest over het ontwerp. Hierbij is begonnen met het inventariseren van de wensen van de bewoners en deze te verwerken in een schetsontwerp. Met behulp van een VR-bril kregen bewoners een realistisch beeld hoe het schetsontwerp er straks in werkelijkheid uit zou zien.
 
Parallel van het participatieproces met de bewoners is overleg gevoerd met de gemeente Almere en haar welstandcollege. Het geluidscherm dat het meeste opvalt staat bovenop de bestaande aarde wal langs dit deel van de Buitenring. Aansluitend op het geluidscherm zijn aan weerswijze geluidswallen aangelegd.
Vanuit stedenbouwkundig belang moest er vanaf de brug over de Lage Vaart zicht blijven op de aanwezige woningbouw. Om ook het geluid van het verkeer op de brug over de Lage Vaart te reduceren is een geluidvangrail gerealiseerd. Door de bestaande geleiderail aan de onderkant dicht te maken is het een goede oplossing om het geluid tegen te houden.
 
Jan de Reus (gedeputeerde Infrastructuur) over het geluidsscherm:

“De grote ontwikkelingen in de provincie zorgen voor een stijging van het aantal verkeersbewegingen. Daarmee kan ook de geluidshinder voor bewoners toenemen. Het is belangrijk dat de kwaliteit van wonen in Flevoland – ondanks die ontwikkelingen – goed blijft. Dus monitoren we iedere vijf jaar de verkeersontwikkelingen. Uit deze monitoring is nu gebleken dat er op de Buitenring in Almere reden was om de geluidsbelasting voor de woningen dankzij een geluidsscherm te verlagen.”

Actieplan geluid

De keuze om juist hier een geluidscherm te plaatsen is gemaakt in het kader van het Actieplan geluid 2018-2023. Nadat de provincie de hoogte van de geluidbelasting van alle woningen langs haar 550 kilometer aan wegen had bepaald, is voor woningen met een geluidbelasting vanaf 55 dB Lden bepaald welke maatregelen doelmatig en effectief zouden zijn. Voor de situatie Almere Buiten bood een geluidscherm een goede oplossing. Voor de meeste andere woningen met een hoge geluidbelasting biedt de provincie een subsidie voor de verbetering van de geluidwering van de gevels waardoor een verlaging van de geluidbelasting in de woningen kan worden bereikt.
 
Cora Smelik (gedeputeerde Milieu en Duurzaamheid) over geluidhinder:
“Geluid is een steeds groter probleem in onze samenleving. Het aanpakken van geluidhinder is in een bestaande situatie lastig en ook kostbaar en daardoor is er niet altijd een passende oplossing. Toch vind ik het knap dat in Flevoland vanaf het begin veel rekening is gehouden met het voorkomen van geluidknelpunten door afstand aan te houden tussen de wegen en de woningen. Omdat wij steeds meer mensen in Flevoland een woning willen bieden en de hoeveelheid verkeer op onze weg gestaag toeneemt, ligt hier voor de beperking van het geluid een opgave. Met de komst van de Omgevingswet krijgen wij hiervoor een wettelijke verplichting.”

Onze Ambassadeurs