Kunstenaars aan het werk op het Almeerderstrand

Op het Almeerderstrand bouwt StrandLAB Almere een atelier. Het gebouwtje is bedoeld als tijdelijke werkplek voor kunstenaars.

De ‘artist in residence’ die op dit moment in opdracht van StrandLAB aan het werk is, doet haar werk vanwege de coronamaatregelen noodgedwongen op afstand.

StrandLAB Almere verzorgt culturele initiatieven op en rond het Almeerderstrand. Het atelier moet daarbij gaan fungeren als een soort buiten-laboratorium. “Kunstenaars mogen hier tijdelijk werken”, legt Tessa Haan van StrandLAB uit. “Hier kunnen ze zich laten inspireren door de plek, het water, het zand, de wind, maar ook bijvoorbeeld door verhalen van de bewoners uit Poort en uit Duin.”

Het atelier wordt zelfvoorzienend, onder meer door zonnepanelen op het dak. De bouw vindt plaats in een werkplaats waar ook tiny houses worden gebouwd. Eind mei moet het gebouwtje op de fundering staan, in de zomer zullen de eerste kunstenaars er gebruik van gaan maken.

Theatrale route door Duin

Lieke Benders is een kunstenaar die nu al in opdracht van StrandLAB Almere onderzoek doet in Duin, de wijk achter het Almeerderstrand. In het kader van haar project STIL werkt zij aan een theatrale route in het najaar. “Daarvoor ben ik vooral op zoek naar verhalen van bewoners. Hoe is hun relatie met deze plek, deze wijk, met het strand", zo vraagt de kunstenaar uit Limburg zich af.

“Onder normale omstandigheden zou ik de komende week door de buurt wandelen, contact leggen of gewoon ergens aanbellen. Dat kan nu niet. Daarom organiseer ik woensdag 20 mei om acht uur een digitale ontmoeting met bewoners.” Duin-bewoners die mee willen praten over de toekomstige theatrale route door Duin, kunnen zich aanmelden via www.StrandLAB-Almere.nl of Lieke@HogeFronten.nl.

Onze Ambassadeurs