Aanzienlijk meer meldingen van overlast door jongeren

Geschreven door Redactie

Bij de politie zijn in april aanzienlijk meer meldingen binnengekomen van overlast door jongeren in Flevoland dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit politiecijfers die door dataplatform LocalFocus zijn geanalyseerd.  

Afgelopen april kwamen bij de politie 389 meldingen binnen van jeugdoverlast. Een jaar eerder ging het nog om 178 meldingen. Vooral in Zeewolde, Urk, Almere en Dronten was de stijging fors. Het gaat om kleine incidenten zoals afval op straat gooien, een supermarktuitgang blokkeren of herrie maken. 

Politiewoordvoerder Mireille Beentjes vermoedt dat de stijging van het aantal meldingen van overlast een gevolg is van de coronamaatregelen. Dat hoeft niet per se te betekenen dat jongeren zich minder goed gedragen. "We denken dat mensen die nu thuiszitten, meer zien en dus ook sneller overlast melden", aldus Beentjes. 

In Zeewolde werden in april 22 meldingen gedaan van jeugdoverlast. Een jaar eerder waren dat er nog maar 6. Burgemeester Gorter gaf vorige week donderdag tijdens een raadsvergadering aan zich hierover zorgen te maken. Ook op Urk (27 meldingen ten opzichte van 4 in april 2019), Almere (196 tegenover 88 in april 2019) en Dronten (van 10 naar 42) was de stijging aanzienlijk. 

In Noordoostpolder steeg het aantal meldingen van jeugdoverlast van 28 naar 48. In Lelystad was de stijging het minst. Daar werden afgelopen april 54 meldingen gedaan, terwijl dat er een jaar eerder 42 waren.