Oud-Almeerder in Bosnië: "Spannende dag, met de minister-president in voorarrest"

Geschreven door Redactie

"Het is een spannende dag hier. De minister-president zit in voorarrest. Dus de vraag is nu: is het land onbestuurbaar?", dat vraagt oud-Almeerder Nick Teunissen zich af. Hij woont sinds een aantal jaren in Bosnië. 

Het gaat allemaal om een corruptieschandaal van een aantal weken geleden. Toen zouden er 100 beademingsapparaten ingevoerd zijn door een frambozenkweker die daar geen certificering voor had. De apparaten waren onbruikbaar voor de intensive cares waarvoor ze bedoeld waren en de openbare aanbesteding was omzeild. Toen werden er op verschillende plekken invallen gedaan en mobiele telefoons ingenomen, maar daarna bleef het lang stil. Teunissen: "Gisteren zijn de frambozenkweker, de leider van het calamiteitenteam en de minister-president acht uur lang verhoord en daarna in voorarrest geplaatst. De mensen hadden hun hoop al verloren hoe hier met corruptie wordt omgegaan. Dit is een lichtpuntje." 

Grenzen wel of niet open 

Door de corona-maatregelen waren de grenzen van Bosnië lange tijd gesloten voor buitenlanders. "Nu zijn de grenzen weer open voor de ons omliggende landen, dus voor Servië, Montenegro en Kroatië", meldt Teunissen. "Maar voor de rest van Europa hebben we geen idee wat er gaat gebeuren. Op 1 juni gaan de luchthavens weer open, maar verder is het dus onduidelijk en onzeker." 

"Mijn ouders zouden nu hier zijn, maar dat kan dus niet. Mama houdt niet van vliegen, dus zij komen altijd met de auto. Maar om dat voor elkaar te krijgen moet je door Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië. Waarschijnlijk is vliegen makkelijker. Sorry mama", zegt Teunissen met een grijns. 

Onze krant nog niet ontvangen?