Oud-Almeerder in Hongkong: besmettingen goed onder controle

Geschreven door Redactie

"De coronabesmettingen zijn hier goed onder controle." Dat meldt oud-Almeerder Arjen Vogel vanuit Hongkong, waar hij sinds een aantal jaar met zijn vriendin woont. "Er zijn hier 1100 besmettingen en vier mensen zijn overleden. Op een bevolking van bijna acht miljoen mensen", vertelt Vogel.  

Vogel werkt als security consultant, waarbij hij bedrijven in Azië begeleidt op het gebied van cyber security. Hij kan inmiddels weer op kantoor werken, na eerder thuis gewerkt te hebben. Ook alle overheidsdiensten werken weer op kantoor en alle scholen zijn weer open. 

Veel schoonmaken 

Hongkong kreeg een aantal jaren geleden te maken met het SARS-virus. Daar zijn lessen uit getrokken. "Mensen doen hier als ze ziek zijn sowieso een mondkapje op. Ook al zijn er geen lokale besmettingen", legt Vogel uit. "Ze hielden al afstand. En er wordt veel schoongemaakt, bijvoorbeeld ook liftknopjes." 

Nieuwe uitbraak 

Onlangs waren er ineens vijf nieuwe coronabesmettingen in een sociale huurflat, waar mensen redelijk dicht op elkaar wonen. "Ze weten niet waar die besmettingen vandaan komen. Het lijkt erop dat één persoon het had en het virus toen via een keukenventilatortje verspreid is", zegt Vogel.  

Over de grens 

Er zijn vier plekken waar je het land in kunt. "Iedereen die naar binnen wil, moet veertien dagen in thuisquarantaine, met een armband om. Dat wordt gecontroleerd", aldus Vogel.  

Nog niet naar Nederland 

Wanneer Vogel en zijn vriendin naar Nederland terugkeren weten ze nog niet. Vogel: "We weten niet wat de economie gaat doen, maar ik ben niet bang voor mijn baan. We hebben het hier erg naar ons zin."

Onze Ambassadeurs