Oud-Almeerder in Bosnië: "Politieke stilte rond 2e coronagolf"
Vorige week leek er een tweede coronagolf aan te komen in Bosnië, met een plotselinge stijging van het aantal coronabesmettingen. Afgelopen week kwam er bijna geen informatie meer naar buiten en werd het onaangenaam stil, vooral op politiek niveau. Nieuwe coronamaatregelen zijn niet bekendgemaakt. Dat meldt oud-Almeerder Nick Teunissen, die sinds een aantal jaar in Bosnië woont.
"Gister werd bekend dat prominente analisten het eens zijn geworden op politiek niveau dat de eerste directe maatregelen in de coronacrisis geholpen hebben, dat de besmettingen destijds beperkt zijn gebleven. Maar sociaal-economisch heeft het land wel een optater gekregen", aldus Teunissen
Zweeds model
"Het nieuwe hoofd van het Bosnische crisisteam versprak zich gister waarschijnlijk. Hij zei: wij volgen het Zweedse model", zegt Teunissen over de huidige ontbrekende communicatie over corona-maatregelen. "Daar kwam meteen kritiek op omdat Zweden rijk is en Bosnië niet dezelfde middelen heeft."
Bosnie als risicoland
Het Duitse Robert Koch-Institut, de Duitse versie van de Nederlandse RIVM, heeft Bosnië deze week op een lijst van risicolanden gezet. "Donderdag hoorden we in de lokale pers dat ook Slovenië en Montenegro maatregelen nemen. Iedereen die Bosnië heeft bezocht, ongeacht het paspoort of de nationaliteit, komt de grenzen niet over zonder een negatieve COVID-19-test, die niet ouder is dan 48 uur", vertelt Teunissen.
Herdenking van de val van Srebrenica
Op 11 juli wordt in Bosnië de val van de stad Srebrenica herdacht, nu 25 jaar geleden. "Dat is niet zo groots als normaal. Het wordt klein gehouden', meldt Teunissen. "Veel Bosniërs wonen in het buitenland en er komen er altijd veel naar Bosnië voor de herdenking, vaak met busreizen. Dat zit er nu niet in."
"Het herdenkingsgebied waar alle graven liggen is nu gesloten. Waarschijnlijk mogen er groepjes van vijftig mensen tegelijk naar binnen." Teunissen haalt in herinnering dat destijds meer dan 8.000 mensen om het leven zijn gekomen tijdens de genocide en dat er nog tot op de dag van vandaag massagraven gevonden worden. Ieder jaar worden op 11 juli de overblijfselen van gevonden overledenen begraven op begraafplaats Potočari. "Maar of en hoe dat nu gaat gebeuren is nog de vraag. Dat wordt in overleg met nabestaanden gedaan."