"Direct verband tussen racisme en slavernij"
Er is een direct verband tussen slavernij en racisme. Daarom is het belangrijk voor Nederlanders, ongeacht van welke kleur, om de geschiedenis goed te kennen. Dat zegt Surinaamse cultuurkenner Marian Markelo in het kader van de Keti Koti-herdenking, die dinsdagavond plaatsvindt in Almere.
Markelo zegt dat institutioneel racisme een erfenis van de slavernijgeschiedenis is. Er moet op school volgens haar veel meer aandacht voor zijn. Zo moeten niet alleen de positieve daden van zeevaarder Piet Hein belicht worden, maar ook de negatieve.
Keti Koti-herdenking
De Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap in Almere herdenkt dit jaar voor de derde keer op 30 juni de afschaffing van de slavernij. De Keti Koti-herdenking is dinsdag in het stadhuis in Almere. Vanwege de coronaregels is het een kleine bijeenkomst. Omroep Flevoland zendt de herdenking van 19.00 tot 20.00 uur live uit.
Keti Koti betekent 'de ketenen verbroken' in het Surinaams. Het is een belangrijke dag voor de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap. Die staat dan stil bij het leed dat bijna een half miljoen tot slaaf gemaakte mensen hebben geleden. Zij werden door Nederland onvrijwillig vanuit West-Afrika naar de voormalige Nederlandse koloniën in Suriname en de Antillen verscheept. Daar werden ze verhandeld en moesten ze in slechte omstandigheden werken op plantages.