Trouwbranche in zwaar weer: 1 op de 3 leveranciers verwacht 2021 niet te halen

Geschreven door Redactie

Van alle trouwleveranciers verwacht 37,6% het einde van het jaar niet te halen als er niets verandert. Nog eens een kwart verwacht na de zomer van 2021 nog te bestaan als de coronacrisis aanhoudt. Dit en meer blijkt uit onderzoek van trouwplatform ThePerfectWedding.nl onder 1.300 trouwleveranciers, onder wie trouwlocaties, trouwambtenaren, fotografen en wedding planners.

De Nederlandse trouwbranche loopt door de crisis tot nu toe al €385 miljoen omzet mis. Dat is 56,8% van de totale omzet van de branche in dit jaar.

Met name ondernemers in het trouwvervoer lopen veel verwachte omzet mis: 73,8%. Wedding planners missen ongeveer twee derde van hun omzet over dit jaar (68,3%). Ook trouwambtenaren, stylisten en verkopers van decoratie hebben in 2020 sterk afgenomen inkomsten (64,7% van de omzet).

Die misgelopen omzet loopt dit jaar mogelijk nog verder op. Bruidsparen verplaatsten hun bruiloft in veel gevallen naar een datum in 2021, maar ook naar het najaar van 2020 werden bruiloften verplaatst. De belangrijkste reden voor uitstel is voor hen 1,5 meter afstand houden tot gasten, een maatregel die voorlopig nog niet lijkt te verdwijnen.

Ook al zijn er nu meer gasten welkom bij een bruiloft, slechts 42% van de locaties kan meer dan 100 gasten ontvangen op minstens 1,5 meter afstand tot elkaar. 28% van de trouw- en feestlocaties kan zelfs minder dan 50 gasten ontvangen. Van alle trouwleveranciers zegt bijna negen op de tien dat overheidssteun nodig is om rond te komen (88,1%). Desondanks geeft 47,2% van hen aan alsnog voor het einde van het jaar in financiële problemen te komen. Met name onder trouwfotografen is de situatie schrijnend: 92,6% zegt ook met de huidige overheidssteun het einde van het jaar niet te halen.

In totaal geeft 19,8% van de leveranciers aan niet in aanmerking te komen voor overheidssteun. Zij zouden een SBI-code hebben waarvoor de overheidssteun niet beschikbaar wordt gesteld, geen eigen bedrijfspand of onvoldoende vaste lasten. 

Onze krant nog niet ontvangen?