Gevangenis Almere staat al twee jaar leeg

Geschreven door Redactie

Nog steeds is niet duidelijk wat er met de leegstaande Penitentiaire Inrichting Almere gaat gebeuren. Burgemeester Franc Weerwind gaf tijdens de politieke markt tekst en uitleg naar aanleiding van een motie van de VVD en PVV. Daarin vroegen de partijen het gemeentebestuur actie te ondernemen bij het Rijk.

Het ministerie van Justitie en het Rijksvastgoedbedrijf hebben het gemeentebestuur gezegd niet te weten welke functie het pand moet krijgen. Het staat nu bijna twee jaar leeg. Onduidelijk is hoe lang de onzekere periode gaat duren.

De VVD en PVV vroegen in de motie om een schadeloosstelling zoals de provincie Zeeland heeft gekregen voor het niet doorgaan van de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen. Weerwind vertelde de gemeenteraad dat die zaken niet met elkaar zijn te vergelijken: "De kazerne was keihard afgesproken, het Rijk pleegde contractbreuk."

Het sluiten van de gevangenis in Almere is het gevolg van leegstaande cellen en een ander justitieel beleid. Volgens Weerwind houdt het Rijk zich niet aan de afspraken die gemaakt zijn in 2013. Toen is afgesproken dat Almere geholpen zou worden met het scheppen van werkgelegenheid. Maar zo hard als de afspraken waren in Zeeland, waren ze in Almere niet.

Onze Ambassadeurs