Wat te doen tegen droogte?

Geschreven door Redactie

Het neerslagtekort is deze zomer nog altijd immens en de droogte is nog altijd groter dan die in het recordjaar 1976. Welke maatregelen liggen er klaar als de droogte, voor het derde jaar op rij, deze zomer nog langer duurt?


Het peil van het IJsselmeer wordt tijdelijk hoger gezet. Stuwen in de grote rivieren worden gesloten. Ook de waterschappen dragen hun steentje bij: het peil van sloten, kanalen en meertjes wordt verhoogd en water wordt zo veel mogelijk vastgehouden met stuwtjes en bijvoorbeeld ballen in duikers. Er gelden verboden om water uit oppervlaktewater te halen, en om water uit de grond te pompen.


Bij aanhoudende droogte dringt er zout zeewater het land binnen, door gebrek aan voldoende rivierwater. Het is dan zaak om het zilte water als het ware terug te duwen of door te spoelen.


Bij aanhoudende droogte wordt de vaargeul voor schepen op rivieren versmald, in het ergste geval mogen schepen elkaar niet tegemoet komen en niet inhalen. Ook kunnen schepen door gebrek aan diepgang minder zwaar worden beladen.

Onze Ambassadeurs