Windmolens gevaarlijker voor vogels dan gedacht

Geschreven door Redactie

Windmolens zijn gevaarlijker voor vogelpopulaties dan gedacht. Dat is uit onderzoek van Wageningen University & Research gekomen. De onderzoekers zeggen dat de gevolgen van vogelsterfte door aanvaringen met wieken worden onderschat.


Voordat een windmolenpark wordt gebouwd, is gekeken naar risico's van de turbines op vogelpopulaties. Daarbij is een norm gesteld die de 'aanvaardbare sterfte' in kaart brengt. De laagste norm voor de sterfte is 1 procent van de totale populatie. Maar volgens de WUR heeft een sterfte van 1 procent grotere gevolgen dan gedacht. Het kan bij sommige vogelsoorten leiden tot een afname van meer dan 20 procent van de totale populatie in 10 jaar tijd. 


Vooral de populatie van grutto's, zeearenden, bruine kiekendieven, visdieven, ooievaars en lepelaars loopt gevaar door de wieken, stellen de onderzoekers. Ook vogelsoorten die kort leven zoals de spreeuw zijn gevoelig voor extra sterfte.

Onze Ambassadeurs