Europol ingezet bij opsporing gps-dieven

Geschreven door Redactie

De Landelijke Eenheid van de politie heeft Europol ingeschakeld in de strijd tegen gps-dieven. Flevoland wordt geteisterd door rondtrekkende bendes die het hebben voorzien op de dure agrarische routeplanner-systemen. Boeren bepalen daarmee de route van hun trekker over het land.

De gps-systemen kosten tienduizenden euro's. Volgens de politie is de diefstal ervan niet een typisch Nederlands probleem. Ook in Frankrijk, Duitsland en Engeland worden ze gestolen. Om die reden is een samenwerking met Europol aangegaan. Vingerafdrukken die dieven bijvoorbeeld in Engeland hebben achtergelaten, kunnen nu vergeleken worden met vingerafdrukken uit Nederland.

Het afgelopen jaar is het aantal gps-diefstallen in Nederland flink toegenomen. De teller van het aantal aangiftes is opgelopen tot over de 200. Flevoland staat volgens de politie op de eerste plek. De dieven trekken rond, maar komen steevast weer in Flevoland terecht.


In november 2019 wist de Franse Gendarmerie een groep gps-dieven in Litouwen op te sporen. Volgens politiewoordvoerder Ed Kraszewski is dit nog maar het topje van de ijsberg. Zodra ergens dieven worden gepakt, staan er ergens anders weer nieuwe op, denkt hij. Wel kent de politie de werkwijze van de dieven. Ze rijden rond in auto's met een Nederlandse kentekenplaat, meestal een auto die met valse papieren is gehuurd. "Met witte platen uit Oost-Europa zouden ze het ons ook wel erg gemakkelijk maken", aldus Kraszewski.

Litouwse marktplaats

Lang speuren op bijvoorbeeld de Litouwse Marktplaats of Ebay heeft volgens de politie weinig zin. Sporadisch wordt er wel eens een gps-systeem aangeboden, maar meestal gaat de handel in de gestolen apparaten ondergronds. "Zij hebben hun netwerk, hun afzetgebied en daar gaat het heen. Het komt dan niet boven de radar."

De tip van de politie blijft dan ook om de dure gps-systemen ergens achter slot en grendel te bewaren. Verder adviseert de politie om camera's en lampen met een bewegingsmelder op te hangen. Als dieven zien dat er bewaking is, zullen ze minder snel toeslaan.


Onze Ambassadeurs