'Zonder het fonds hadden we dit niet kunnen doen'

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken was maandagmiddag te gast in Almere bij een appartementencomplex bij het Weerwater. De bewindsvrouw bezocht de bewoners langs de Vollenhoveschans om daar het verloop van de renovaties te bekijken.

Alle appartementen langs die straat worden in één keer gerenoveerd met geld van het Nationaal Energiebespaarfonds. Dat fonds verstrekt leningen aan huiseigenaren om panden te verduurzamen. Minister Ollongren was in Almere om haar handtekening te zetten voor een uitbreiding van dat fonds.

"We hadden het geld nooit zelf kunnen ophoesten"

— Wilma Arendse, VvE

"Zonder het fonds hadden we dit niet kunnen doen", zegt Wilma Arendse van de Vereniging van Eigenaren. Het appartementencomplex is ongeveer een kilometer lang. Het staat voor een groot deel in de steigers. "De kozijnen worden vervangen, er komen energiebesparende ramen, het dak wordt geïsoleerd en de voegen worden vernieuwd. We hadden het geld nooit zelf kunnen ophoesten, maar het is gelukt met een lening van het fonds", zegt Arendse. 

Afbetalen in 15 jaar


De bewoners langs de Vollenhoveschans zijn verenigd in meerdere Verenigingen van Eigenaren (VvE). De VvE van Arendse heeft ongeveer vier miljoen euro kunnen lenen uit het fonds. De bewoners hebben 15 jaar de tijd om dat geld terug te betalen. "Dat moet lukken", zegt bewoner Arnold Tensen. "We gaan immers dik besparen op de energierekening". 

Het fonds krijgt extra geld om uit te lenen. De looptijd gaat van 15 naar 30 jaar en het wordt makkelijker voor particulieren om een beroep te doen op het fonds.