Woningeigenaren bereid om aardgasvrij te wonen, maar ze wachten op duidelijkheid

Geschreven door Redactie

Woningeigenaren wachten met te stoppen met het gebruik van aardgas, ondanks dat zij bereid zijn om aardgasvrij te wonen. Dat meldt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) donderdag op basis van gesprekken met woningeigenaren in stedelijke regio’s. 

Zij zouden twijfelen dankzij de kosten voor alternatieven, onzekerheid over het beleid en de verwachting dat er nieuwe technologieën aan zitten te komen.


Vooral zouden huiseigenaren wachten op duidelijkheid over wat er zou gaan gebeuren en wat eventuele alternatieven voor aardgas zijn. Woningbezitters doen nog weinig door een gebrek aan duidelijkheid. 


“Het is dus onzeker of de actieve opstelling die van woningeigenaren wordt verwacht om de aardgastransitie de realiseren ook daadwerkelijk wordt bereikt", aldus het SCP.


Voor aardgasvrij wonen is het daadwerkelijke draagvlak niet groot, maar particulieren zouden zich neerleggen bij het besluit van de overheid. Ook zou er wantrouwen zijn over het doorzetten van de huidige plannen en het nakomen van beloftes en toezeggingen. 


Degenen die wel bezig zijn geweest met het verduurzamen van hun huis, doen dat wanneer er een concrete aanleiding is. Bijvoorbeeld als er een cv-ketel vervangen moet worden.