Inbrekers proberen het weer: zo komen ze binnen

Geschreven door Redactie

Tijdens de corona-lockdown hielden ze zich gedeisd, maar inmiddels slaan ze weer volop toe: inbrekers. Het aantal woninginbraken ligt landelijk bijna weer op het normale niveau. Zondag sloegen ze bij Margreet Kramer toe op Urk.

Kramer: "Je komt thuis en alles is overhoop gehaald. Ze hadden zelfs de kussenhoezen van de kussens gehaald. Volgens de politie komt dat vaker voor, de dieven doen daar dan alles in." De inbrekers hebben vooral sieraden meegenomen. Voor Margreet is de schade groot: "Er zijn vreemden in mijn huis geweest. Wat moet je hier? Bij elke beweging die ik zie heb ik een schrikreactie."

Slapeloze nachten

Na een inbraak hebben veel mensen er nog lang last van, vertelt anti-inbraak expert Coen Staal van Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken. "Driekwart van de mensen slaapt een half jaar slecht, wordt met elk geluidje wakker. Ze zijn angstig, elke keer als ze thuis komen bang om een inbreker aan te treffen."

Eén van de tactieken die inbrekers gebruiken is huizen markeren. Door bijvoorbeeld een takje tussen de deur te doen en de volgende dag te kijken of het er nog zit. Zo kunnen ze zien of er iemand thuis is. Ook bij Maikel Baarda in Lelystad werd zo'n techniek toegepast: "Vrijdagavond wilden we een stukje gaan fietsen met het gezin en toen troffen we in ons slot een rood draadje aan. Bij ons gingen toen gelijk de alarmbellen af dat we gespot worden door inbrekers."

De achterdeur

Huizen worden steeds beter beveiligd, maar volgens Staal vergeten mensen soms de achterdeur. Staal: "Bij zo'n 30 procent van de huishoudens is de achterdeur niet goed beveiligd. Dat zijn nog steeds heel veel mensen bij wie een inbreker zo binnen is."

"Laat wat rommel op het aanrecht staan en doe het licht aan alsof je thuis bent."

— Coen Staal, Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken

Nu de maatregelen tegen het coronavirus zijn versoepeld en mensen weer op vakantie gaan moeten bewoners extra waakzaam zijn. Staal: "De meeste inbrekers zijn gelegenheidsinbrekers die rondwandelen in de buurt. Zorg dus dat je huis een bewoonde indruk maakt. Laat wat rommel op het aanrecht staan en doe het licht aan alsof je thuis bent."

Cilindertrekken

Een veel gebruikte techniek van inbrekers is de laatste tijd 'cilindertrekken'. "Inbrekers doen een stalen schroef in je sleutelgat en met een koevoet trekken ze dan de cilinder kapot. Met een bouwsleutel zijn ze zo binnen", vertelt Staal. Een techniek die met een simpel plaatje voorkomen kan worden: de cilindertrekbeveiliging. Daarom is het volgens Staal zo belangrijk dat je hang en sluitwerk goed is. "Inbrekers kiezen de makkelijkste weg. Dus die slecht beveiligde, makkelijk te openen deur."

Onze Ambassadeurs