Diefstal harde schijf Belastingdienst: gegevens liggen op straat

Geschreven door Redactie

Bij de Belastingdienst in Amsterdam is vorige maand een harde schijf gestolen uit een computer die wordt gebruikt voor het scannen van inkomende poststukken. De gestolen schijf bevat scans van documenten van ongeveer 30.000 belastingplichtigen.

Het gaat om verschillende soorten documenten uit de periode juli 2020-maart 2021. Het gaat om bezwaren, aangiften en verzoeken om kwijtschelding, waar dus ook contactgegevens, kopieën van ID-bewijzen en andere persoonlijke gegevens in kunnen staan.

Volgens een raadinformatiebrief van gemeente Amsterdam is de harde schijf voorzien van authenticatie-beveiliging en kunnen de gegevens niet zomaar worden uitgelezen. Dat betekent echter niet dat de beveiliging niet kan worden omzeild. Omdat het risico bestaan dat gegevens worden doorverkocht en gebruikt worden voor identiteitsfraude krijgen alle betrokkenen een brief waarin staat wat de risico’s zijn van het data-lek.

De gemeente Amsterdam belooft met meer informatie te zullen komen zodra deze beschikbaar is. De politie doet nog nader onderzoek naar de diefstal.

Onze Ambassadeurs