Jeugdland Almere vaker dicht: ouders starten petitie

Geschreven door Redactie

Een plek waar kinderen urenlang zoet zijn met hutten bouwen, skelterrijden en klauteren, onder toezicht van bekwame jongerenwerkers. Die niet alleen een oogje in het zeil houden maar ook klaar staan voor een goed gesprek. Dat is waar Jeugland in Almere voor staat, maar door bezuinigingen van de gemeente moeten buitenspeelparken steeds vaker en langer dicht. 


Ouders uit de omgeving van de drie locaties in Haven, Stad en Buiten vinden het onacceptabel en zijn een petitie gestart. “Elk jaar wordt er weer geprobeerd te bezuinigen op jeugdwerkers van Jeugdland. Terwijl dit je ogen en je oren zijn. Een wethouder die dat bedenkt heeft geen idee wat er speelt in Almere en hoe belangrijk dit is”, zegt een bezorgde ouder. 


De verschillende locaties worden, samen met vrijwilligers, gerund door jeugdwerkers van welzijnsorganisatie De Schoor. De organisatie wordt gesubsidieerd door de gemeente. Door bezuinigingen van de gemeente op De Schoor kunnen ze een jeugdwerker minder betalen. Dat scheelt 33.000 euro op jaarbasis. 


Directeur van De Schoor Gerard Boekhoff: "We willen Jeugdland niet sluiten dus de enige mogelijkheid was om het een beetje minder open te doen. Dat vinden we zelf nog vervelender dan iedereen." Elk jaar gaat Boekhoff langs bij de gemeenteraad om aan te geven wat de rol van jeugdwerkers is en hoe belangrijk Jeugdland voor kinderen is. Boekhoff: "Het komende jaar moet de gemeente weer keuzes maken en ik hoop dat ze die verstandig maken." 


Wethouder Roelie Bosch, verantwoordelijk voor de bezuinigingen, begrijpt dat ouders hier boos over zijn. Bosch: "We hebben een groot tekort op onze begroting in Almere. Eén van de maatregelen is het korten van subsidie op welzijnswerk.  De petitie die de ouders zijn gestart was woensdagavond bijna 700 keer getekend.  Gehoopt wordt dat er nog veel ouders volgen.