Verdachte schietpartij in bandenhandel blijft vastzitten

Geschreven door Redactie

Een 46-jarige Almeerder die ervan wordt verdacht op 23 juni twee keer op een man te hebben geschoten in een bandenhandel, blijft vastzitten tot er meerdere getuigen zijn gehoord. Dat besloot de rechtbank in Lelystad vrijdag.

De advocaat van de verdachte betoogde dat zijn cliënt schoot uit zelfverdediging. Hij stelde dat de verdachte bloot stond aan langdurige afpersing waarbij grof geweld niet werd geschuwd. Zo zou de man zijn gegijzeld en in België zijn vastgehouden. Ook zei hij dat zijn cliënt dacht dat de aangever in de zaak zijn wapen pakte, en dat hij daarom naar dat van hem greep.

Hij werd neergezet als een geoefend schutter, die wist wat hij deed. Hij zou twee schoten hebben gelost en daarbij heel gericht op het onderlichaam hebben geschoten. De verdachte zou daarover van begin af aan eerlijk over hebben verklaard, stelde zijn raadsman.

Die probeerde hem uit zijn voorarrest te krijgen, omdat er volgens de verdediging te weinig bewijs is dat de Almeerder uit was op de dood van zijn rivaal. Bovendien duurt het waarschijnlijk nog lang voordat de zaak inhoudelijk wordt behandeld, omdat er nog getuigen uit het buitenland moeten worden gehoord. Tot slot zijn er volgens de raadsman prangende persoonlijke omstandigheden; de vrouw van de man moet worden geopereerd en zijn broer is ernstig ziek.

De rechtbank besloot dat het maatschappelijk belang zwaarder weegt en bepaalde dat de man tot aan de volgende zitting achter de tralies blijft. De zaak gaat verder op 1 maart.