Schwung maakt zich geen zorgen over manipulatie slimme verkeerslichten

Geschreven door Redactie

De mensen achter de app Schwung zijn niet onder de indruk van berichten dat slimme verkeerslichten te manipuleren zijn. Volgens de bouwers was dit al lang bekend, en juist het gevolg van bewuste keuzes die zijn gemaakt. 


Flevoland was vorig jaar de eerste provincie waar de app Schwung provinciebreed geïntroduceerd werd. De app kun je gratis downloaden op je telefoon. Via gps en de dataverbinding van de smartphone 'ziet' het verkeerslicht dat je eraan komt en probeert het de verkeerslichten zo te regelen dat het licht voor fietsers op groen springt tegen de tijd dat je er bent. 


Een groep onderzoekers laat nu zien dat dit te manipuleren is. Verkeerslichten denken dat de fietser eraan komt, terwijl er in werkelijkheid niemand aankomt. Zo springt het verkeerslicht onnodig op groen.


Volgens de makers van de app is in overleg met provincie en gemeenten juist besloten dat de app zeer laagdrempelig moest zijn. Daarom is er bijvoorbeeld voor gekozen dat deelnemers geen account hoeven aan te maken: "Juist om te voorkomen dat mensen denken dat we informatie van ze opslaan." 


Het gevolg van deze methode is wel dat het relatief eenvoudig is om een script te schrijven om de systemen te beïnvloeden. "Dat wisten we uiteraard al, dat is een gevolg van die keuze." Toch overweegt het bedrijf de systemen aan te passen. Dat kan er bijvoorbeeld toe leiden dat er toch een 06-verificatie komt. Daarover gaat het bedrijf de komende tijd in overleg met de provincie en gemeenten.

Onze Ambassadeurs