Strooien in de zomer: 'vergelijk het met meel op een pizzabodem'

Geschreven door Redactie

Strooiwagens. Op een hete zomerdag. Om te voorkomen dat asfalt kapot gereden wordt gingen ze vrijdag de weg op. 


"Door het zout plakt asfalt minder snel aan banden van vrachtwagens", zo legt Henk Bruins van de provincie Flevoland uit. Bruins vergelijkt het met het bakken van een pizza. "Als je meel over het deeg gooit, dan blijft het niet plakken aan je handen of op het aanrecht." 


In tegenstelling tot strooien in de winter gebeurt het 's zomers niet op rechte stukken weg. De provincie strooit alleen op rotondes. Dit aangezien de krachten die op het asfalt uitgeoefend worden daar het grootst zijn. Op hete dagen zijn er dus een stuk minder strooiwagens nodig dan op dagen waarop het vriest. 


Het mengsel dat over de rotondes wordt uitgestrooid is een mengsel van zeventig procent zout en dertig procent pekelwater. Door het aan te lengen wordt gezorgd dat het strooizout goed blijft liggen. 


Het biedt daarnaast voordelen ten opzichte van zand op het wegdek strooien, zo vertelt Bruins. "Zand heeft de neiging te gaan rollen. Het zorgt voor een gladder wegdek." Iets dat kan zorgen voor onveilige situaties voor motorrijders. "Dat heeft zout absoluut niet."