ChristenUnie stelt schriftelijke vragen over groene daken op bushaltes

Geschreven door Redactie

Hans Van Dijk, fractievoorzitter van ChristenUnie in Almere, heeft schriftelijke vragen gesteld over de mogelijkheden voor groene daken op o.a. bushaltes. In Utrecht worden bushaltes voorzien van sedum daken welke bijvoorbeeld helpen bij het afvangen van fijnstof.

Wanneer de groende daken gecombineerd zouden worden met energiezuinige LED-verlichting en een eigen zonnepaneel dan kunnen de bushaltes volledig energie-neutraal fungeren. ChristenUnie zou willen dat er een onderzoek komt naar de mogelijkheden, voordelen en eventuele nadelen van de mogelijkheden. 

Het college wordt verzocht de volgende vragen zo spoedig mogelijk schriftelijk te beantwoorden:

1. Is het college bekend dat in Utrecht, als eerste stad in Nederland, op grote schaal bushaltes vergroend worden met zogenaamde sedum daken?

2. Is het college het met de ChristenUnie eens dat deze daken bijdragen aan een gezonde leefomgeving, en dat deze daken helpen bij het afvangen van fijnstof en zorgen voor biodiversiteit in de stad?

3. Ziet het college mogelijkheden om groene daken en zonnepanelen te combineren op de bushokjes in Almere?

4. Bent u bereid de mogelijkheden te onderzoeken voor groene daken (indien mogelijk in combinatie met zonnepanelen) op bushokjes in onze gemeente en dit met de raad te bespreken? Zo ja, wanneer verwacht u dit onderzoek afgerond te hebben? Zo nee, waarom niet?

In diverse gemeenten (Utrecht, Nijmegen, Eindhoven en Haarlemmermeer) zijn of worden bushokjes voorzien van groene daken om de eerdergenoemde positieve effecten te bereiken.

Daarnaast wordt met de vergroening van de bushaltes ook een voorbeeld aan inwoners gegeven over de mogelijkheden en voordelen van groene daken

Onze Ambassadeurs