Schade door wolven nog zeker drie jaar vergoed

Geschreven door Redactie

De schade die wolven aanrichten wordt nog zeker drie jaar vergoed. Dat staat in het Wolvenplan dat donderdag door alle provincies is vastgesteld. De vergoeding geldt voor hobby- en beroepsdierhouders. 

De periode tot 1 januari 2022 wordt gebruikt om dierhouders voor te bereiden op de komst van de wolf en om ervaring op te laten doen met preventieve maatregelen. Daarbij wordt gedacht aan elektrisch gaas, kuddewaakhonden, het 's nachts ophokken van vee en een fladderlint. 

Vorig jaar kwam voor het eerst bewijs dat er in Flevoland een wolf heeft rondgelopen. In Zeewolde werden twee doodgebeten schapen gevonden. Na onderzoek van DNA-materiaal op de beesten bleek dat ze inderdaad door een wolf waren gedood.

De afhandeling van schade duurt volgens verschillende provincies overigens nu nog te lang, meldde de NOS vorige week. Ook de schapenhouder in Zeewolde heeft na ruim een half jaar nog geen vergoeding gekregen.