Normen giftige PFAS verruimd om bouwprojecten te hervatten

Geschreven door Redactie

Het RIVM moet om bouwprojecten zo snel mogelijk door te kunnen laten gaan met spoed een veilige norm bepalen voor het giftige PFAS in de bodem. Uiterlijk 1 december wilt staatssecretaris Stientje van Veldhoven duidelijkheid. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dinsdag. 

PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) is een groep schadelijke stoffen die bij de productie van verschillende producten, waaronder waterbestendige kleding en antiaanbakpannen, grootschalig gebruikt wordt.

De stoffen zijn op veel plekken door onder meer de uitstoot van fabrieken en incidenten in de bodem terechtgekomen, waar ze niet afgebroken kunnen worden. Het is momenteel nog onduidelijk hoe schadelijk PFAS precies is.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft daarom uit voorzorg een grens van 0,1 microgram per kilo grond opgesteld. Deze norm brengt veel projecten in de problemen waarbij grond verplaatst moet worden. Bedrijven zijn terughoudend met het innemen van niet geteste grond en zelf de grond testen kost veel geld.

Daarom heeft Van Veldhoven het RIVM gevraagd om op basis van recente metingen een nieuwe landelijke norm op te stellen. De bedoeling is dat dit gebeurt zonder dat de gezondheid of het milieu in gevaar komt.

De bouwsector protesteert morgen in Den Haag, waarbij de organisatie ‘duizend’ machines op het Malieveld wilt krijgen. Ook wordt er tijdens deze protesten gedemonstreerd tegen het zogenoemde PFAS-regelgeving. Arnold Tuytel, initiatiefnemer van het protest, zegt in het AD dat het verzoek van de minister op de geplande actie geen invloed zal hebben.