Psychogene niet-epileptische aanvallen (PNEA)

Geschreven door Redactie
Psychogene niet-epileptische aanvallen (PNEA) Foto gemaakt door: Pexels

PNEA, niet veel mensen kennen deze term maar het is wel een belangrijke term die onder de aandacht mag worden gebracht.

PNEA lijken op epileptische aanvallen, maar zijn het niet. PNEA ontstaat door psychische factoren zoals onbewuste factoren. De behandeling bij PNEA bestaat vaak uit gesprekken en psychische therapie. PNEA staat voor psychogene niet-epileptische aanvallen, bij deze aanvallen zijn er geen elektrische verstoringen in de hersenen zoals bij epilepsie. Ze hebben een psychische oorzaak, zoals spanning, overbelasting of een trauma. PNEA kan je zien als een uiting van emoties of spanningen, net als bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of hartkloppingen. Er wordt weleens gedacht dat PNEA aanstellerij is maar dat is zeker niet het geval. PNEA zijn echte aanvallen.

Aanvallen van PNEA kunnen er heel verschillend uitzien. De een gaat staren en is even afwezig of reageert verward. De ander raakt volledig buiten bewustzijn en valt op de grond. Het lastige van PNEA is dat de aanvallen samen kunnen voorkomen met epilepsie. Tijdens een aanval van PNEA zijn er geen afwijkingen te zien op het EEG. Als de neuroloog denkt dat je PNEA hebt verwijst hij of je bijna altijd door naar een epilepsiecentrum. Daar werken neurologen die gespecialiseerd zijn in PNEA.

Als je PNEA hebt hoef je geen medicijnen te slikken. De behandeling bestaat vooral uit gesprekken en psychomotorische therapie. Tijdens deze therapie wordt de oorzaak onderzocht, leer je de aanvallen beter herkennen en oefen je bijvoorbeeld met ademhalings-en ontspanningsoefeningen.

Wat moet je doen als iemand een aanval heeft? Dat verschilt per aanval. Check of iemand een medisch bandje of ketting om heeft. Geef diegene ruimte en let op dat hij of zij niets kapot maakt aan zichzelf. En leg hem of haar in de stabiele zijligging. Bij twijfel altijd de ambulance bellen.

Wil jij meer weten over PNEA? Ga naar de websites van epilepsiecentrum SEIN of Kempenhaeghe.