Code rood dreigt: gevolgen voor reizigers

Geschreven door Redactie

De reisbranche vreest nieuwe beperkingen nu het aantal coronabesmettingen weer snel oploopt en Nederland mogelijk richting code rood gaat. Dat zou voor vakantiegangers dramatisch zijn, zegt reisbrancheorganisatie ANVR. Dan gaan er allerlei verplichtingen gelden waar we eindelijk van af waren.

"Nederland zou half juli op groen komen. Nu gaan we misschien naar rood, zelfs naar donkerrood. In het uiterste geval moeten vakantiegangers dan twee weken in quarantaine. De meeste Nederlanders gaan twee, drie weken op vakantie, dus dat is dan uit den boze. Dan kun je je vakantie wel vergeten," aldus de ANVR.

De ANVR roept iedereen op zich aan de maatregelen te houden, zodat de zomervakantie niet in gevaar komt. "De mensen hier zijn verantwoordelijk voor het omlaag brengen van de besmettingscijfers. De horeca, clubs, maar ook gemeenten moeten handhaven en toezien op naleving van de regels."

Bij code rood, of zelfs donkerrood, kunnen vakantielanden vakantiegangers weren als ze niet volledig zijn gevaccineerd of weigeren in quarantaine te gaan. Ook kan een inreisverbod worden ingesteld voor reizigers uit een risicoland.

Demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) heeft het OMT om een spoedadvies gevraagd, om in te kunnen schatten of hij extra maatregelen moet nemen. Dat advies wordt spoedig verwacht.