Wat te doen tegen muggen

Geschreven door Redactie

De zomer heeft zich genesteld in Nederland en de zon lijkt haast wel overuren te maken. Op vakantie gaan, lekker zwemmen en er veel op uit gaan hoort erbij. Maar ook de slapeloze nachten en de jeukende bultjes; het lijkt voor veel mensen haast onmogelijk om aan muggen te ontkomen. En nu het lekker warm is in Nederland, trekken de muggen er massaal op uit. Maar wat kun je doen tegen muggen? 


Stilstaand water

Vrouwelijke muggen hebben bloed nodig voor hun eitjes. Die leggen ze bijvoorbeeld in stilstaand water. Het is makkelijker gezegd dan gedaan om stilstaand water te vermijden aangezien veel mensen op vakantie gaan naar kustgebieden. In je eigen huis moet je ook goed opletten op stilstaand water. Denk hierbij aan restjes water van bloempotten, drinkbakken voor de dieren, enzovoorts.

DEET

Bij de drogist kun je DEET halen. Aan dit middel hebben muggen een grote hekel. Als je je hiermee insmeert, zul je voor een paar uur beschermt zijn tegen muggen. Hoe hoger het percentage DEET, hoe langer het werkt. Let wel op dat je geen enkele plek mist, want je zult zien dat ze op gemiste plekken alsnog zullen steken. Ook houden ze niet van de geur van citronella, dus je zou eventueel ook citronella olie kunnen gebruiken.

Horren

Om muggen buiten de deur te houden kun je ook horren plaatsen in je huis. Een hor plaats je voor je deur of je raam om insecten buiten te houden terwijl er alsnog frisse lucht binnenkomt. Voor de nachtrust kun je ook een klamboe aan het plafond hangen en over je bed heen draperen. Een klamboe zorgt ervoor dat de muggen niet bij je kunnen komen terwijl je slaapt.

Planten

Er zijn ook talloze planten waar muggen een hekel aan hebben. Neem bijvoorbeeld lavendel. De geur van lavendel zorgt ervoor dat ze wegblijven. Plaats bijvoorbeeld lavendel in je tuin, gebruik lavendelolie in je kamer of gebruik zelfs lavendel onder de douche voordat je gaat slapen. Ook over chrysanten, knoflook en kattenkruid gaan goede verhalen rond. Het is het zeker weten waard om uit te proberen.

Hebben jullie nog gouden tips om muggen tegen te gaan? Laat het ons weten!