Installatie kan betonpuin 100% recyclen

Geschreven door Redactie

Oud beton uit Almere kan vanaf nu volledig worden hergebruikt. Bij recyclingsbedrijf Cirwinn in Almere Buiten is woensdag de eerste betonpuinscheidingsinstallatie van Europa officieel in gebruik genomen. In de installatie worden van oud beton vier soorten zand en stenen gemaakt. Deze producten zijn 100% herbruikbaar. 

De machine staat naast de betoncentrale, die vorig jaar werd geopend. De scheidingsinstallatie is volgens eigenaar Alexander Pouw een logische stap in het recyclingproces. "Op deze manier zetten we het betonpuin zo hoogwaardig mogelijk terug in de keten." De installatie scheidt het beton in betonzand, ophoogzand, grindvervanger en slib. Met deze materialen kan volgens Pouw weer nieuw beton worden gemaakt.

Genoeg aanvoer van puin

Erik Kijlstra, mede-eigenaar van Cirwinn, zegt dat de voorbereiding zo'n drie jaar heeft gekost. Het aangeleverde materiaal komt allemaal uit Almere. Het gaat om 50.000 tot 70.000 ton. Voldoende om de installatie rendabel te maken. Volgens de mede-eigenaar wordt er niets van buiten Almere aangeleverd. "We kunnen de materialen vanuit de stad weer teruggeven aan de stad", zegt Kijlstra

Het betonpuin is afkomstig van onder meer bruggen, balkons, funderingen en ingeleverd beton bij de milieustraat. Het nieuw gemaakte beton wordt onder meer gebruikt voor de bruggen bij de Floriade en voor de aanleg van groene fietspaden

Prijsvraag

Ruim een jaar geleden werd een duurzame betoncentrale in Almere geopend waar beton dat vrijkomt bij bouw- en sloopwerkzaamheden verwerkt wordt voor nieuwe doeleinden. De betoncentrale is mede mogelijk gemaakt door een prijsvraag van de gemeente Almere, genoemd Upcycle City. Cirwinn (voorheen Vijfhoek) won die wedstrijd.

Onze Ambassadeurs