Second opinion: meer onderzoek nodig naar gevolgen kabelbaan Floriade

Geschreven door Redactie

De gemeente Almere moet meer duidelijkheid geven over waarom een milieueffectrapportage (mer) niet nodig is voor de geplande kabelbaan op het Floriadeterrein.

Dat blijkt uit een second opinion die de volggroep van de Floriade op verzoek van de PVV en Partij voor de Dieren heeft aangevraagd. De volggroep bestaat uit raadsleden die de ontwikkelingen rond de Floriade nauwgezet volgen.

In augustus werd duidelijk dat er voor de aanleg van de kabelbaan een aparte procedure gevolgd moet worden. De baan stond niet op het eerste plan en was dus niet in het bestemmingsplan opgenomen. Daarom moet er nu een vergunning voor aangevraagd worden. Voor dat kan gebeuren, moet eerst gekeken worden of er ook een mer opgesteld moet worden. Dat is verplicht wanneer een project negatieve gevolgen kan hebben voor het milieu. In augustus oordeelde de gemeente na een vooronderzoek dat daar geen sprake van was. Met wat beperkte aanpassingen kon de kabelbaan gewoon gebouwd worden.

'Floriade enorme haastklus' 


De PVV en PvdD van Almere zetten daarbij vraagtekens en stapten naar de volggroep. "We hebben met elkaar na eerdere fouten in het verleden afgesproken dat er een extra check moet komen. Omdat de Floriade nu een enorme haastklus is geworden, vergroot dat de kans dat er fouten worden gemaakt", legt PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk uit. "Bij het zien van de aanvraag voor deze vergunning, dachten wij van: hier zitten wel wat aannames in waar wij twijfels bij hebben." Daarom stapten ze naar de volggroep. Die moest beoordelen of het in dit geval tot haar taak behoorde om een second opinion aan te vragen, en oordeelde dat dat inderdaad het geval was.

Vooronderzoek mist onderbouwing


Het onafhankelijke adviesbureau dat de second opinion uitgevoerd heeft, vindt de conclusie van de gemeente dat er geen mer nodig is te voorbarig. Het vooronderzoek is nog niet compleet en mist bij een aantal onderdelen duidelijke uitleg of onderbouwing. Zo wordt bijvoorbeeld nergens verteld wat er gebeurt als de kabelbaan na de tentoonstelling weer afgebroken wordt. Er moet duidelijker omschreven worden wat er gedaan wordt om te zorgen dat de bodemkwaliteit na de opbouw, het gebruik en de demontage alsnog gegarandeerd is.
Eigenlijk zou er komende donderdag over de kabelbaan gesproken worden, maar dat is nu van de agenda geschrapt. "Het gaat terug naar het college, dat moet zijn huiswerk beter doen", aldus Van Dijk. Als het rapport uitgebreid en beter onderbouwd is, kan het alsnog aan de raad voorgelegd worden.

Onze Ambassadeurs