Vitens vreest wegvallen waterdruk door hoog verbruik

Geschreven door Redactie

Waterbedrijf Vitens waarschuwt dat de waterdruk in een aantal gebieden in Nederland sterk zal verminderen of helemaal zal wegvallen als mensen veel water blijven verbruiken.
Zaterdag meldde het waterbedrijf de eerste problemen al. 

Het bedrijf wil dat de klanten stoppen met tuinen sproeien, zwembadjes vullen en auto’s wassen. Daarnaast moet iedereen kort douchen en alleen ’s nachts de wasmachine inschakelen. Er wordt 30 tot 50 procent meer drinkwater verbruikt dan normaal, meldt Vitens. Het waterbedrijf waarschuwt dat zonder aangepast verbruik daardoor de waterdruk omlaag zal gaan en op sommige plekken zelfs helemaal geen water uit de kraan meer zal komen.


De dringende oproep van Vitens geldt vooral voor de provincies Gelderland en Overijssel, maar in Flevoland zijn de gevolgen van de verlaagde waterdruk al merkbaar. In Tussen de Vaarten in Almere kwam er zaterdag bij een aantal huishoudens bruin water uit de kraan.


"Dat komt door het verschil in druk", legt een woordvoerder van het waterbedrijf uit. "Gewoon even de kraan laten lopen totdat het weer normaal is."

Onze Ambassadeurs