Energiebesparing? De gemeente helpt!

Geschreven door Redactie

De komende maanden gaat - hopelijk bij wijze van voorbeeld in Flevoland - de gemeente Dronten inwoners helpen hun woning energiezuiniger te maken.

Alle mensen die in een huis met energielabel B of lager wonen, krijgen een brief met tips over hoe men eenvoudig energiebesparende maatregelen kan nemen.

Voor advies en hulp kan men ook terecht bij het Energieloket in Suydersee. Deze campagne is mogelijk doordat de gemeente daar extra geld voor heeft gekregen van het Rijk. ‘Daarvoor is een bedrag beschikbaar van 198.0000 euro,’ zegt wethouder Ton van Amerongen. 


Vanaf september kunnen inwoners bij het Energieloket een professionele analyse van de eigen woning winnen, waarmee een ‘de woning helemaal wordt doorgemeten en men een energieprestatieadvies krijgt’. In oktober worden er excursies georganiseerd langs energiezuinige woningen en in december volgt er een expositie. Verder kunnen mensen warmtescans winnen, waarmee men er achter kan komen hoeveel warmte er ongewild en ongewenst uit de woning ontsnapt. Ook zijn er in februari 2021 energiemeters te leen, waarmee eenvoudig het energieverbruik in de eigen woning kan worden gemeten. 


Van Amerongen is blij met de campagne en hoopt dat die inwoners zal inspireren hun woning energiezuiniger te maken. ‘Ik ben ook wethouder financiën en weet dat dit ook goed is voor de eigen portemonnee. Ook als je bijvoorbeeld van plan bent je woning te verkopen, want daarvoor heb je een EPA-advies nodig (energie prestatie advies). Die is nu nog redelijk eenvoudig en goedkoop via internet te verkrijgen voor soms een paar euro. Maar vanaf 1 januari moet je daarvoor een professional inschakelen en dan kunnen de kosten wel oplopen tot 500 of 600 euro.’ Men is dus gewaarschuwd.

Onze Ambassadeurs