Loonstijging valt groter uit dan verwacht

Geschreven door Redactie

Voor 2020 valt de loonstijging groter uit dan het Centraal Planbureau (CPB) verwacht had. Dat blijkt uit een berekening van werkgeversvereniging AWVN, die afgesloten meerjarige cao’s tot nu toe voor volgend jaar onderzocht in opdracht van Het Financieele Dagblad (FD).

Zo voorzag het CPB een gemiddelde cao-loonstijging van 2,5 procent in de marktsector, terwijl uit de tot nu toe afgesloten meerjarige cao’s in die sector blijkt dat het om 3,3 procent gaat.

De onderzoekers plaatsen wel de kanttekening dat een groot deel van de cao’s voor 2020 nog niet afgesloten is. Er zijn tot nu toe afspraken gemaakt die gelden voor 641.000 werknemers, op een totaal van 3,4 miljoen mensen in de marktsector.

De net afgesloten cao heeft ook voor de metaal- en technieksector het gemiddelde behoorlijk verhoogd. Hier kwam voor 200.000 werknemers een loonsverhoging van 4,96 procent uit. Het FD zegt: “Overigens kijken cao-onderhandelaars altijd naar de resultaten aan de andere onderhandelingstafels en kan het resultaat in de metaal elders de lonen extra opjagen”.

De verwachting van de onderzoekers is, is dat de gemiddelde cao-ontwikkeling op zo’n 3 procent loonstijging uiteindelijk zal uitkomen.

Onze Ambassadeurs