Zes dingen die je zelf kunt doen om de CO2-uitstoot terug te dringen

Geschreven door Redactie

Volgend jaar wordt 6,8 miljard euro extra uitgegeven aan de klimaataanpak. Dat maakte het demissionair kabinet bekend tijdens Prinsjesdag. Doordat de aarde opwarmt, verandert het klimaat.

Dit leidt bijvoorbeeld tot een stijgende zeespiegel door smeltende ijskappen en gletsjers, meer hittegolven en kortere koude seizoenen en overstromingen door extreme regenval, zoals in de zomer van 2021 in Limburg. De CO2-uitstoot moet omlaag, om verdere opwarming van de aarde te beperken. Met de juiste bijdrage van de mens is dit mogelijk. Pricewise zocht uit wat Nederlanders zelf kunnen doen om de CO2-uitstoot terug te dringen.

Kies voor een elektrische auto

De productie van elektrische auto’s is op dit moment nog niet heel milieuvriendelijk. Maar de CO2-uitstoot van elektrische auto’s ligt tijdens het rijden wel veel lager dan bij een diesel- of benzineauto. Een elektrische auto stoot tijdens de hele levensduur 40% minder CO2 uit dan een auto met uitlaat. Ook zijn elektrische auto’s tegenwoordig steeds betaalbaarder. Het niet rijden van een (elektrische) auto is uiteraard nog beter voor het milieu. Neem bijvoorbeeld de trein; sinds 2017 is reizen met de trein in Nederland CO2-neutraal.

Isoleer de woning

Slechte isolatie van het huis? Dan gaat er veel warmte verloren via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Door een huis te isoleren, houdt het huis de warmte beter vast. Er is minder energie nodig om het te verwarmen, waardoor de uitstoot van broeikasgassen vermindert. Ook de energiekosten zijn lager.

Tijdens Prinsjesdag maakte het demissionair kabinet bekend dat er een nationaal isolatieprogramma komt om de 20% slechtst geïsoleerde huur- en koopwoningen versneld te isoleren. Er is € 514 miljoen beschikbaar gesteld voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++), de subsidieregeling voor duurzame energie en andere technologieën die de CO2-uitstoot in Nederland verlagen, om dit programma te realiseren.

Groen energiecontract

Grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen zoals aardgas, olie en steenkolen. Bij dit proces komt veel CO2 vrij. Terwijl groene stroom juist wordt opgewekt met natuurlijke energiebronnen zoals water, wind en zon. De hoeveelheid in Nederland opgewekte duurzame energie groeit flink. Een eenvoudige manier om bij te dragen aan het behalen van de klimaatdoelen is de overstap van een grijs naar een groen energiecontract.

Eet vegetarisch of volledig plantaardig

De vleesproductie zorgt voor veel meer uitstoot van broeikasgassen dan de productie van plantaardige eiwitrijke voedingsmiddelen. Maar liefst 40% van de broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander komt door vlees. Er is water, energie en land nodig om veevoer te maken. Daarnaast hebben dierenvoer nodig om verder te groeien of melk te produceren. Het verbouwen en vervoeren van veevoer zorgt voor uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast stoten koeien methaan (een krachtig broeikasgas) uit via hun mest, boeren en scheten. Om die reden is het ook beter om, naast vlees, verschillende zuivelproducten te laten staan.

Kies voor een duurzame verzekeraar

Een duurzame verzekering is een verzekering waarbij de verzekeraar de premie investeert op een duurzame manier. De verzekeraar sluit bepaalde sectoren of praktijken uit en investeert alleen in bedrijven en sectoren die rekening houden met duurzaamheid, zoals met groene energie. Op die manier worden CO2-arme ontwikkelingen gesteund. En net zo belangrijk; zo investeert een verzekeringnemer niet onbewust in milieubelastende projecten. In dit rapport van de Vereniging van beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) is een lijst te zien van dertig Nederlandse verzekeraars en hoe zij scoren op gebied van duurzaam beleggen.

Koop tweedehands kleding

De mode-industrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Het massale produceren van kleding leidt tot een enorme CO2-uitstoot. Daarnaast is de impact op het milieu afhankelijk van hoelang iemand met een product doet, wat diegene met het kledingstuk doet als hij of zij het niet meer wil hebben en hoe de kleding is gemaakt. De oplossing? Tweedehands kleding kopen, bijvoorbeeld via de kringloop. Door het overschot aan kleding hoeft niemand bang te zijn dat er te weinig tweedehands kleding te vinden is. En hoe minder vraag er is naar nieuw, hoe meer de productie uiteindelijk zal afnemen.


Onze Ambassadeurs