'Corona-app op 1 september nog niet landelijk'

Geschreven door Redactie

De kans is groot dat de Tweede Kamer de tijdelijke wet voor de CoronaMelder-app niet voor 1 september kan behandelen. 

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hoopt de applicatie op dezelfde dag in het hele land te lanceren, maar de alliantieorganisaties VVD en D66 denken dat de wet volgende week niet klaar zal zijn.

Vrijdag keurde het kabinet het wetsvoorstel goed, dat een juridische basis biedt voor een nieuwe applicatie die mensen moet waarschuwen als ze in de buurt zijn van een besmet persoon. Het bevat voorschriften voor een betere bescherming van persoonsgegevens en een verbod op misbruik van de applicatie.

Ook is vastgesteld dat het gebruik van de applicatie vrijwillig is, de werkgever kan bijvoorbeeld geen verplichtingen opleggen. Boetes voor overtredingen van de wet.

Aanvankelijk dacht De Jonge dat CoronaMelder mogelijk onder de jurisdictie van de Wet publieke gezondheid (Wpg) zou vallen, maar het College Bescherming Persoonsgegevens is van mening dat de Corona-applicatie een stevigere juridische basis behoeft. De Tweede Kamer was het daarmee eens. De voorlopige wet voor deze app is toegevoegd aan de bestaande wet.

Onze Ambassadeurs