Ziekenhuizen spreken met actiecomités over stakingsplannen

Geschreven door Redactie

Flevolandse ziekenhuizen hebben overleg met de actiecomités van vakbondsleden over de gevolgen van de landelijke staking van volgende maand.

De vakbonden maakten donderdagmorgen bekend dat op 20 november ziekenhuismedewerkers in het hele land hun werk neerleggen in niet-spoedeisende zaken.

Mocht dat werkelijk op grote schaal gebeuren, dan heeft dat zeker gevolgen voor veel patiënten, verwachten de ziekenhuizen. Het Flevoziekenhuis in Almere zegt voorlopig nog af te wachten, maar woordvoerder Peter Pels hoopt uiterlijk drie weken voor de stakingsdatum wel te horen wat er gaat gebeuren. Het ziekenhuis wil de patiënten nog wel tijdig op de hoogte kunnen stellen van eventuele gevolgen. Pels vindt het lastig om in te schatten hoeveel collega's volgende maand zullen staken. Achter de ramen van het ziekenhuis hangen al wel langere tijd protestteksten van vakbondleden, erkent hij. "Dat vinden we op zich prima. Want personeel heeft het recht om actie te voeren. Maar ik weet ook dat er recent nog een loonbod is geweest van de werkgevers dat behoorlijk dicht in de buurt ligt van de eisen van de bonden. Dus wie weet zijn er ook mensen die nu iets minder de noodzaak van een staking inzien." 

St Jansdal 

Ziekenhuis St Jansdal met vestigingen in Lelystad en Harderwijk heeft donderdag later op dag een gesprek met het actiecomité. Een staking zal voor beide locaties van het ziekenhuis zeker gevolgen hebben, zegt woordvoerder Anneke Plette. Ook zij vindt het lastig om de actiebereidheid te voorspellen. "Wat de werkgevers inmiddels bieden, komt opgeteld tot en met 2021 neer op zo'n tien procent loonsverhoging. Dat is best veel."

Antonius 

Het Antonius Ziekenhuis met locaties in Emmeloord en Sneek wacht voorlopig even af. "We hebben hier in Sneek net gisteren de estafettestaking van ziekenhuispersoneel gehad", vertelt woordvoerder Jannet Jouwsma. "En dat ging best goed. Afspraken gingen niet door, maar spoedgevallen werden natuurlijk wel geholpen. Ook oncologie-patiënten konden gewoon terecht." Jouwsma merkt dat het belang van de patiënten wel voorop blijft staan. "Ons personeel is natuurlijk ook niet boos op het ziekenhuis en op onze bestuurder. Ze vinden gewoon dat de cao-onderhandelingen niet opschieten." Ook het Antonius hoopt tijdig de stakingsplannen te horen. "De bonden zoeken wel de publiciteit, maar je wilt als ziekenhuis toch graag precies aangeven wat er op zo'n dag nog wel mogelijk blijft."

Onze krant nog niet ontvangen?