Coronarisico in Flevoland verhoogd naar 'zorgelijk'

Geschreven door Redactie

Vanwege de snelle toename van het aantal nieuwe coronagevallen gaan de risiconiveaus voor Nederland omhoog. Voor Flevoland blijft de toename beperkt; op de nieuwe kaart van de overheid gaat de provincie één stap omhoog, van het laagste niveau 'waakzaam' naar 'zorgelijk'.

Zeven regio's gaan vandaag naar het hoogste niveau 'zeer ernstig'. Eén van de grootste brandhaarden is Amsterdam-Amstelland. Daar zijn afgelopen week 541,5 op elke 100.000 mensen positief getest. Ook in de gemeente Groningen is het mis; daar werd het coronavirus vorige week vastgesteld bij bijna 926 op elke 100.000 mensen. Dat is een toename van 5620 procent in ongeveer twee weken tijd.

Ook de regio's Utrecht, Rotterdam-Rijnmond, Kennemerland, Gooi en Vechtstreek en Hollands Midden staan nu op 'zeer ernstig'. Dertien andere regio's komen op 'ernstig' te staan, een stap eronder.

Europese kaart

Op donderdag komt de Europese gezondheidsdienst ECDC ook met een nieuwe coronakaart. Daarop is Nederland nu nog grotendeels oranje, met hier en daar wat groene gebieden dankzij de coronaluwte die daar ruim een week geleden nog heerste. Op de nieuwe kaart van de corona-uitbraak in Europa worden Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Groningen waarschijnlijk rood. Naar aanleiding van die kaart kunnen andere landen hun burgers afraden om naar Nederland te komen, en ze kunnen strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren.