Lagere celstraf voor vrouw die huis en man in brand stak

Geschreven door Paula Blesing

Een vrouw uit Almere heeft in hoger beroep 6 jaar cel gekregen voor het in brand steken van haar huis en echtgenoot. Dit gebeurde in de nacht van 2 op 3 december 2017. Het gerechtshof in Leeuwarden weegt zwaar mee dat zij verminderd toerekeningsvatbaar is.

Net als de rechtbank vindt het hof dat er sprake is van een poging tot moord en een poging tot zware mishandeling. De rechtbank legde de Almeerse in 2018 8 jaar cel op. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in hoger beroep wederom 10 jaar. 

De nu 54-jarige vrouw sloot haar echtgenoot op in de slaapkamer en stak het huis in brand. De man kon via het balkon ontsnappen. Toen hij weer de woning binnenstapte, gooide de vrouw een jerrycan benzine over hem heen en hield er een gasbrander bij. De man liep tweedegraads brandwonden op.  

Voorbedachte rade 

De vrouw heeft spijt van de brandstichting. Volgens haar gebeurde het in een opwelling. Ze had kort ervoor ontdekt dat haar man overspel pleegde. Maar het hof vindt dat er voldoende bewijs is voor voorbedachten rade en daarmee een poging tot moord. Zo zocht de vrouw in de weken voorafgaand aan het incident op internet naar 'erven na moord' en 'wanneer is je diepste slaap'. Verder had zij de deurklink aan de binnenkant van de slaapkamer verwijderd en de rookmelders uitgeschakeld.

De vrouw wilde naar eigen zeggen alleen het bed in brand steken, niet de rest van de woning. Ze zou de slaapkamer dan ook niet hebben afgesloten. De jerrycans benzine had ze gekocht voor de grasmaaier van de buurman, die hun tuin onderhield. De rookmelders waren verwijderd omdat ze nieuwe batterijen nodig hadden. 

Behandeling 

Bij de vrouw zijn een posttraumatische stressstoornis, een depressie en signalen van borderline vastgesteld. Het hof vindt een behandeling gewenst. Hiermee moet na vier jaar detentie worden gestart. De vrouw dient een schadevergoeding van ruim 58.000 euro te betalen, waarvan 15.000 euro aan immateriële schade.

Onze krant nog niet ontvangen?