Bezorgdheid over grote schulden bij Almeerse huishoudens

Geschreven door Redactie

Ruim acht procent van de Nederlandse huishoudens heeft te kampen met problematische schulden. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Slechts een tiende daarvan is in beeld bij de schuldhulpverlening. Almere staat met 14 procent hoog in het lijstje. NIDA-raadslid en fractievoorzitter Hassan Buyatui maakt zich zorgen over de alarmerende cijfers van het CBS.


“We zijn bezorgd over de toekomst van Almeerders met problematische schulden en willen graag weten hoe het college deze cijfers van het CBS leest, vooral omdat de verwachting is dat de coronacrisis de schuldenproblematiek nog flink zal verergeren”, zegt Buyatui. 


NIDA Almere roept het college op om er alles aan te doen om Almeerders met problematische schulden aan een betere toekomst te helpen. De partij heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld. Volgens Butatui komen er steeds meer ernstige schuldgevallen bij. De kwaliteit van de schuldhulpverlening zal hierdoor zwaar onder druk komen te staan. Het college dient meer regie te tonen en alles uit de kast te trekken om extra steun te verlenen aan mensen die na jaren van schuldhulpverlening nu nog steeds problematische schulden hebben.” 


Volgens NIDA Almere moet Almere ook kijken naar het beleid in andere steden: “De gemeente Arnhem heeft eind vorig jaar schulden van honderden Arnhemmers kwijtgescholden. Deze mensen konden het nieuwe jaar 2020 met een schone lei beginnen”.De cijfers van het CBS geven voor het eerst goed inzicht in de omvang van het probleem. Geert van Dijk, directeur van de branchevereniging van schuldhulpverleners, is zeer verheugd dat deze informatie er nu is. ”Het gebrek aan goede kwantitatieve data was een belangrijk knelpunt. Het blijkt nu dat de aannames die wij hebben gebruikt heel dicht tegen de werkelijkheid aan zaten. Ik ben blij dat dat nu echt een stevig fundament heeft”, aldus Van Dijk.