Start berging Short Stirling in Markermeer
Maandag wordt begonnen met de berging van het wrak van een Short Stirling. De Britse bommenwerper is tijdens de Tweede Wereldoorlog neergestort. Het toestel deed destijds mee aan de bombardementen op Duitse steden. Het wrak werd jaren geleden gevonden in het Markermeer bij Almere, noordwestelijk van het gemaal De Blocq van Kuffeler.
In 2008 is al een deel van de aandrijfmotor van het landingsgestel van een Short Stirling omhooggehaald. De stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945 denkt dat het om de BK716 gaat. In dat vliegtuig zaten zeven bemanningsleden. Pas als de wrakstukken en eventuele stoffelijke resten geborgen zijn, kan officieel worden bepaald om welk toestel het gaat en wie er aan boord waren.
De berging duurt vier tot vijf weken, afhankelijk van de weersomstandigheden en de ontwikkelingen rondom het coronavirus. De berging maakt deel uit van het 'Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken'.
Kunstwerk
De gemeente Almere, provincie, Batavialand en het Erfgoedhuis Almere omlijsten de berging van de Short Stirling met diverse activiteiten. Een kunstwerk, een kinderboek en een documentaire moeten het verhaal van het toestel vertellen. In juli 2020 heeft een jury waarin onder meer drie bassischoolleerlingen zaten, een keuze gemaakt voor het kunstwerk. 'Rise' van Laura O’Neill wordt begin 2021 op het herdenkingsveld in het Bos der Onverzettelijken geplaatst. In het najaar komt er een gedenkplaat op de locatie van het kunstwerk. Op 30 maart 2021 is er een herdenkingsceremonie,als het mogelijk is in het bijzijn van nabestaanden. Tijdens de ceremonie wordt ook het kunstwerk onthuld.
Kinderboek Short Stirling
Over een paar weken wordt ook het kinderboek 'De nacht van de Short Stirling' gepubliceerd. Dit boek is geschreven voor basisschoolleerlingen van groep 7/8 en neemt hen mee in een fictief verhaal over een missie van een Short Stirling tijdens de Tweede Wereldoorlog. Elke Flevolandse basisschool ontvangt een aantal exemplaren.
Documentaire en digitaal monument
Over het toestel komt ook een documentaire, 'Vliegen over polderlijnen'. Deze documentaire van Moondocs vertelt het persoonlijke verhaal van de bemanningsleden van de Short Stirling. Ook is pas geleden de website www.vliegenoverpolderlijnen.nl gelanceerd, een digitaal monument ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden. De documentaire wordt eind 2020 verwacht.