Almeerders voor coronacrisis cultuurminded

Geschreven door Redactie

Ruim 90 procent van de Almeerders boven de dertien jaar heeft het afgelopen jaar één of meer culturele voorstellingen, musea of films bezocht.

Dat blijkt uit een enquête die werd gehouden voordat het coronavirus uitbrak. In totaal deden er 2305 inwoners mee.

Uit de enquête blijkt dat een bezoek aan de bioscoop het meest populair is. Het afgelopen jaar bezocht driekwart van de volwassenen een filmzaal. Bij jongeren was dit negen op de tien.

De Almeerders gingen wel minder vaak naar festivals. In 2017 bezocht 59 procent van de volwassenen een festival, vorig jaar was dat nog 34 procent. Het Almere Haven Festival was onder hen het populairst. Onder jongeren tussen de 13 en 17 jaar daalde het festivalbezoek van 55 procent naar 50 procent. Door hen is Bevrijdingsfestival Flevoland het meest bezocht.

Bezoeken buiten Almere 

Almeerders bezoeken ook geregeld een voorstelling of instelling buiten Almere. Het populairst zijn Amsterdam, Utrecht, Scheveningen en 't Gooi.

De belangrijkste reden waarom volwassenen kunst en cultuur buiten Almere zoeken is omdat bepaalde voorstellingen niet in hun eigen woonplaats worden opgevoerd of omdat voorstellingen elders aantrekkelijker zijn.

Van de Almeerse culturele instellingen wordt Vis à Vis het meest gewaardeerd, met het rapportcijfer 8,4. Van de evenementen krijgt de Landelijke Veiligheidsdag van de bezoekers het hoogste rapportcijfer, namelijk een 8,1.