Onderzoekers hebben moeite om volwassen zeearenden te vangen

Geschreven door Redactie

Het onderzoek naar de gevolgen van windmolens op de roofvogelstand in Flevoland is met een jaar verlengd. Het is namelijk nog niet gelukt om volwassen zeearenden te vangen die nodig zijn voor het onderzoek.

Het is de bedoeling dat zo'n 4 a 6 zeearenden een GPS-zender op hun rug krijgen zodat hun vlieggedrag geanalyseerd kan worden.

De provincie Flevoland wil weten hoe het zit qua risico's op aanvaringen met windturbines. Door het analyseren van de vlieghoogte moet duidelijk worden waar en wanneer de vogels op de hoogte van turbine rotoren vliegen en waar de risico's op aanvaring hoog zijn.

Een aantal jonge zeearenden heeft in hun nest een zender gekregen, maar bij een volwassen vogel is dat dus nog niet gelukt. Volgens onderzoeker Ralph Buij van Wageningen Environmental Research is het lastig: ''Zowel zeearenden, en trouwens ook de bruine kiekendieven waar we ook onderzoek naar doen in Flevoland, zijn de meest lastige vogels om te vangen als ze volwassen zijn. Ze zijn behoorlijk achterdochtig als het op vangmiddelen aankomt.'' Bij de bruine kiekendief is het vangen al wel een aantal keer gelukt.

Jonge zeearenden volgen

De jonge zeearenden die al wel een zender hebben zijn via deze website te volgen. Drie van de vogels zijn in Flevoland uit het ei gekropen. De data van hun zenders is overigens nog niet geanalyseerd.

Onze Ambassadeurs