Plukroute Almere succes tegen wildplukkers

Geschreven door Redactie

Door de plukroutes in Almere zijn het aantal wildplukkers in en rond het bos De Kemphaan afgenomen. Dat ziet ook boswachter Amy Zeeman. Hier mogen bezoekers legaal voedsel uit de natuurplukken. Het illegaal rapen van voedsel voor de natuur kan een boete van maximaal 4000 euro opleveren.

Zeeman raadt haar collega's aan het voorbeeld van de Almeerse plukroute aan te nemen zodat niet hele bossen worden leeggeplukt. “Rond deze tijd zien we vaak dat mensen met big shoppers het bos in komen lopen om alle walnoten mee te nemen. Op sociale media en Marktplaats zien we vervolgens berichten dat er walnoten verkocht worden die komen uit een natuurlijke omgeving”, vertelt Zeeman.

Hoge boetes

Officieel gezien mag er niks worden meegenomen uit het bos, het meenemen van alleen al een kastandje valt namelijk al onder stropen. De boswachter laat weten dat Staatsbosbeheer daar niet zo streng mee is, zolang het maar kleine hoeveelheden zijn. “Het is juist hartstikke gaaf om natuurlijke dingen uit de natuur mee te nemen. Wij hanteren daarom de regel voor twee handjes of een champignonbakje.” 

Het grootste gevolg van wildplukkers zijn volgens Zeeman dat er weinig voeding voor de dieren overblijft. Zo eten muizen en eekhoorns bijvoorbeeld kastanjes. De plukroute is daar een goed alternatief volgens boswachter Amy.

Onze Ambassadeurs