Veteranen mars 2020

Geschreven door Redactie

Vele herdenkingen en bijeenkomsten zijn dit jaar helaas afgelast door Coronamaatregelen en Stichting Veteranen Almere meende met een respectvolle pilot het herdenken naar de mensen toe te kunnen brengen met een “lopend herdenkingsmonument”.

Veteranen zouden vlaggen dragen met daarop de namen van gesneuvelde veteranen van na de tweede wereldoorlog, om hen te eren, herdenken, te herinneren en de familie en naasten te laten zien dat de inzet van hen die het leven lieten nooit zullen worden vergeten, die van toen niet, nu niet en in de toekomst niet.

 Vandaag, met nog 3 nachten te gaan, stond de organisatie van de Veteranen voor Veteranenmars 2020 klaar om het eerste “lopende herdenkingsmonument” door veteranen te laten dragen langs het Airbornepad Market Garden. Meerdere gemeenten, haar bestuurders en andere organisaties hadden zich open gesteld voor een warm ontvangst van deze veteranen om samen met hen te eren, herdenken en te herinneren. Het leek een respectvolle mars te worden waar eren, herdenken en herinneren samen zouden komen om met bestuurders en veteranen kransen te leggen voor alle slachtoffers van de tweede wereldoorlog en daarna. De mars zou eindigen “voorbij WWII” op het Nationale Ereveld in Loenen. Alles in een kleine zetting in verband met de Coronamaatregelen zodat risico’s zouden worden geminimaliseerd.

Maar de zetting kan ook te klein worden. De organisatie werd vandaag wederom, met voor de veteranen moverende redenen, geconfronteerd met meerdere afzeggingen waardoor nu de zetting onvoldoende representatief werd om aan de achterliggende gedachten en symboliek van deze Veteranenmars te kunnen voldoen en om voldoende lopers te hebben om de genoemde dagen te kunnen vullen. Dat was niet de essentie met wat zij voor ogen hadden bij de aanvang van hun vragen aan jullie bestuurders, organisatie en organiseren van deze Veteranenmars 2020. Het besluit van deze veteranen om toch niet mee te doen respecteren zij, hoe spijtig ook.

 Stichting Veteranen Almere heeft vandaag wel moeten besluiten de Veteranenmars af te moeten zeggen en biedt je daarvoor hun excuses aan. Zij hopen dat je er begrip voor hebt voor hun besluit.


Onze krant nog niet ontvangen?