Tuintips voor de maand september van Kelder Hoveniers!

Geschreven door Redactie

Hoveniersbeschrijf Kelder Hoveniers heeft weer wat tuintips voor de aankomende maand voor je op een rijtje gezet.

Wat een zonnige dagen hebben wij gehad deze maand. Een hittegolf in combinatie met de regen zorgen voor perfecte condities voor de beplanting. Zorg dat je tijdens zulke droge dagen wel voldoende water geeft! Terwijl de tuin zich al een klein beetje opmaakt voor de naderende herfst, valt er nog van alles te doen in de tuin. 

  • Vaste planten scheuren

De grond is nog warm en er is (herfst)regen op komst. Dat zijn de perfecte condities om vaste planten te splitsen en herplanten, want ze zullen dan snel herstellen. Alleen siergrassen splits je beter niet nu, maar pas in het voorjaar.

  • Bollen planten

Voor veel bolgewassen zijn september en oktober de beste plantmaanden, omdat de bodem nog wat warmer is. Ook geldt hoe eerder je bollen poot, hoe minder ze kunnen uitdrogen. Dat is zeker belangrijk bij sneeuwklokjes, maar ook bij narcissen. Een handige vuistregel voor het poten van bollen is om ze op een diepte van 2-2,5 keer hun eigen hoogte te planten. Over het algemeen kun je bollen planten tot en met december. (Als het niet vriest).

  • Hagen snoeien

Groenblijvende én bladverliezende hagen, zoals taxus, buxus, liguster, haagbeuk en beuk snoei je in september voor de laatste keer.

  • Gazon

Dit is een goede periode om een nieuw gazon in te zaaien. Bemest je gazon met winterbemesting. Wil je het gazon een flinke opknapbeurt geven? Dat kan nu of in het voorjaar. Stel de grasmaaier hoger in. Maai het niet korter dan 3-4 cm. Kleine kale plekken kunnen gemakkelijk hersteld worden door wat graszaad te strooien. Hark eventueel vilt uit, maak het oppervlak los en egaliseer.

  • Luizen

Nu kan je al maatregelen nemen tegen luizen voor volgend jaar. Luizen zijn geen liefhebber van sterk geurende planten. Mocht je last hebben van bladluisgevoelige planten zet er dan sterke ruikers naast. Denk bijvoorbeeld aan citroenkruid, lavendel, salie, tijm enz. Een combinatie roos en lavendel is hier een goed voorbeeld van.

  • Vogels

In deze periode kunnen jouw planten zeker water gebruiken, maar vergeet daarnaast niet de vogels! Voor de natuur zijn vogels erg nuttig, denk aan het eten van insecten. Ook zien we ze graag in de tuin. Een goed idee is om een schotel of vogelbad met water te plaatsen. Vogels komen hier graag naar toe om te badderen of te drinken.

Onze krant nog niet ontvangen?