Giërmo B. weer voor rechter in zaak Derk Wiersum

Geschreven door Redactie

In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol is vandaag weer een tussentijdse zitting in zaak Derk Wiersum. Almeerder Giërmo B. staat met twee andere verdachten terecht voor de dood van de advocaat, iets meer dan een jaar geleden in Amsterdam-Buitenveldert.

Het Openbaar Ministerie zal vandaag de stand van het onderzoek toelichten. Almeerder B. en de twee andere verdachten hebben tot nog toe gezwegen of de beschuldigingen van de hand gewezen.

Wiersum was de advocaat van de kroongetuige in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo, waarin Ridouan Taghi de hoofdverdachte is.

De 44-jarige Wiersum werd in de ochtend van 18 september 2019 onder vuur genomen, toen hij op weg was naar zijn werk. Uit onderzoek is gebleken dat de uitvoerders de advocaat al geruime tijd observeerden - ze zijn vermoedelijk tientallen keren door zijn straat gereden en hebben er gepost. Mogelijk zouden zij al eerder hebben willen toeslaan.

Bloed in auto in Almere

Een drietal gestolen auto's speelt een hoofdrol in het rechercheonderzoek. De vermoedelijke daders gebruikten voor de laatste rit naar de woning van Wiersum een witte Opel Combo die in Almere werd teruggevonden. In die auto is bloed van het slachtoffer aangetroffen, evenals DNA-sporen en vingerafdrukken van de verdachten Giërmo B.(37) en Moreno B.(32).

Giërmo B. is negen dagen na de moord opgepakt op Schiphol, voordat hij naar Suriname kon reizen. In januari volgde Moreno B. Beide mannen worden verdacht van betrokkenheid bij de uitvoering. Wat de exacte rolverdeling is geweest, is nog niet vastgesteld.

Anouar T.(27), een verre neef van Taghi, werd in november gearresteerd. Justitie verdenkt hem behalve van een aansturende rol bij de moord op Wiersum ook van onder meer het helen van gestolen auto's en een moordpoging in Utrecht. Eerder verscheen hij apart van de andere twee voor de rechter, mede vanwege de andere zaken.

De opdracht voor de moorden op Wiersum en de broer van kroongetuige B. worden toegeschreven aan Ridouan Taghi, die geen genade zou kennen voor verraders. Taghi is vooralsnog voor geen van beide moorden in staat van beschuldiging gesteld.