Rechtbank veroordeelt valsmunters

Geschreven door Redactie


Een criminele bende is vorige week door de rechtbank veroordeeld tot celstraffen van maximaal 5 jaar vanwege het vervaardigen en in omloop brengen van valse bankbiljetten. 


De bende was actief in de periode van 17 februari 2016 tot en met 30 januari 2019. 


Er werden minstens 106.000 valse bankbiljetten van vijftig euro aangetroffen tijdens doorzoekingen. Ook werden er vele nagemaakte briefjes van twintig euro aangetroffen. De bende vervaardigde de bankbiljetten met speciale materialen uit China (hologramstickers en speciaal daartoe bestemd papier). 


Het op een dergelijke schaal namaken en in omloop brengen van bankbiljetten in georganiseerd verband is maatschappelijk volstrekt onaanvaardbaar, oordeelde de rechtbank. 


”Het vertrouwen dat mensen en bedrijven in de landen van de Eurozone hebben en moeten kunnen hebben, in de waarde en echtheid van bankbiljetten is een essentieel uitgangspunt voor het goed functioneren van een robuust handelsverkeer en een gezonde economie. Door het op deze schaal namaken van deze biljetten wordt dit principe ondermijnd en bestaat het risico van ernstige ontwrichting van het maatschappelijk en economisch verkeer", aldus de rechtbank in het vonnis. 

De zaak kwam in maar van dit jaar ook al aan de orde; toen werd nog een uitspraak in juni verwacht.



Onze Ambassadeurs