Zes jaar cel voor man die iemand neerschoot tijdens verjaardagsfeest moeder

Geschreven door Redactie

Een 34-jarige Almeerder heeft in hoger beroep een celstraf van zes jaar gekregen voor een schietpartij in 2016. Hij schoot op de verjaardag van zijn moeder gericht op een man. Het slachtoffer raakte ernstig gewond.


Volgens het gerechtshof in Leeuwarden is er sprake van poging tot doodslag. Tegen de man was aanvankelijk ook tbs met dwangverpleging geëist. De rechtbank in Lelystad legde die behandeling in 2017 op, naast de zes jaar. 


Het Openbaar Ministerie zag twee weken geleden af van de tbs-eis. De man is namelijk na de uitspraak bij de rechtbank met succes behandeld aan een posttraumatische stressstoornis. Die zou ten grondslag hebben gelegen aan de schietpartij. 


Verjaardag moeder 

Het schietincident vond vier jaar geleden plaats in Almere Buiten op 8 oktober, de verjaardag van de moeder van de Almeerder. Volgens de schutter was hij in 2013 ernstig mishandeld door een paar mannen. Toen hij op het feest een neef van de belagers zag, knapte er naar eigen zeggen iets bij hem. Hij schoot in de hal van een woning aan de S. van Ravesteynstraat op het slachtoffer. De kogel raakte meerdere organen. Volgens het hof was er geen sprake van blinde paniek, maar van een berekende handelswijze. De rechter vermoedt dat het slachtoffer in de val is gelokt.