Bezuiniging op Almeerse wijkteams alsnog teruggedraaid

Geschreven door Redactie

Een eerder aangekondigde bezuiniging op de wijkteams in Almere wordt als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt weer teruggedraaid. Dat valt te lezen in de donderdagavond gepresenteerde begroting voor 2021.

Hoewel de stad ruim 40 miljoen euro moet bezuinigen wordt er voor de wijkteams dus juist weer meer geld uitgetrokken. Het gaat om een bedrag van 400.000 euro.

Het stadsbestuur zegt dat de wijkteams een belangrijke schakel vormen in het welzijnswerk. "Ze helpen Almeerders met zorgvragen verder en kunnen problemen snel signaleren om erger te voorkomen."

In de wijkteams zitten medewerkers uit verschillende organisaties. Zoals bijvoorbeeld een maatschappelijk werker en iemand van jeugdzorg. Inwoners kunnen bij de wijkwerkers terecht met een hulpvraag. Het team denkt dan mee over praktische oplossingen en verwijzen als dat nodig is door naar professionele hulp.

Binnen de Almeerse coalitie was vooral D66 een fervent tegenstander van de eerdere bezuiniging. De partij laat weten blij te zijn dat de bezuiniging nu van de baan is. "Bezuinigen op preventie is dom! Je moet juist creatiever om gaan met de budgetten die vanuit de overheid beschikbaar worden gesteld."

Het schrappen van de bezuiniging betekent niet dat de wijkteams precies zo verder gaan als de afgelopen jaren het geval was. Het aantal teams gaat terug van zestien naar negen. "Vanaf 2021 sluit de manier van werken beter aan bij wat er nodig is in de verschillende wijken. Almeerders kunnen daardoor gemakkelijk aankloppen bij de wijkteams met hun vragen. Er is verder veel samenwerking met andere organisaties. Bijvoorbeeld om inwoners samen beter te kunnen ondersteunen."

Onze Ambassadeurs