Cameratoezicht na schoten op woning en vondst handgranaat

Geschreven door Beau de Lange wendels

In de Lancelotstraat in Almere Poort en de Fijistraat in Almere Buiten zijn camera's geplaatst. Burgemeester Franc Weerwind van Almere heeft het cameratoezicht in de Lancelotstraat ingesteld nadat een woning in de straat vorig weekend werd beschoten.

In de Fijistraat werden in hetzelfde weekend tien woningen ontruimd na de vondst van een handgranaat in een voortuin.

Volgens Weerwind is uit het politieonderzoek nog niet duidelijk geworden wie er in de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 oktober op de woning in Poort heeft geschoten en waarom. In de deur van de woning werden vier kogelgaten gevonden. Er raakte niemand gewond.

Na de vondst van de handgranaat later op diezelfde zondag moest de Fijistraat urenlang worden afgezet. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft het explosief onschadelijk gemaakt.

Het cameratoezicht is volgens de burgemeester nodig omdat de kans op herhaling van beide incidenten reëel is. Beschieting van de woning en het plaatsen van een handgranaat is niet alleen gevaarlijk voor de bewoners maar ook voor omwonenden en voorbijgangers, aldus Weerwind. Het handhaven van de openbare orde weegt volgens hem in dit geval zwaarder dan het recht op privacy. Het cameratoezicht is al ingegaan en duurt tot en met 14 januari.

Onze krant nog niet ontvangen?